Bra att veta om kontaktlinser

Kontaktlinser består av cirka 80 procent vätska och klarar i princip av samma synfel som vilka glasögon som helst. De har blivit så billiga att du kan kasta dem efter en dags användning.

Frihetskänsla, hantering, hygien och skötsel är stora skillnader som man brukar nämna som fördelar med kontaktlinser. Livsstil, tycke och smak är andra viktiga parametrar som väger i ett avgörande mellan linser och glasögon.

Fördelar med kontaktlinser

Frihet

Kontaktlinser ger dig frihet då de optiskt sett behåller ditt normala synfält. Inget skymmer sikten i någon riktning eftersom inget sitter i vägen i ditt ansikte. Du behöver inte tänka på din syn på samma sätt längre. Du kan leva det liv du vill utan hinder oavsett om du läser böcker, jobbar vid en datorskärm, målar, springer, shoppar, cyklar eller plockar svamp. Du slipper ta av och på dina glasögon och du behöver inte komma ihåg var du lagt dem.

Enkel skötsel

Kontaktlinser är enkla att sköta och rengöra. Oavsett om du trivs bäst med endagslinser eller månadslinser så är vätskor och den utrustning du behöver mycket användarvänlig.

Låg kostnad

Kontaktlinser är billiga och utrustning och vätskor likaså. För en eller ett par hundralappar i månaden kan du hålla dig med kontaktlinser. Utslaget på två-tre år är det fortfarande konkurrenskraftigt jämfört med att köpa ett par glasögon. Kostnaden för glasögon varierar mer beroende på ditt synfel men framförallt beroende på tycke och smak när det gäller val av bågar.

Svårigheter med kontaktlinser

Om vi förutsätter att du har fått rätt sorts linser, att de är anpassade efter dina ögon och du ser bra med dem så handlar problem med kontaktlinserna nästan uteslutande om hygien.

Hygien

Ögonen är mycket känsliga och små besvär förstoras lätt. Om linserna inte är fria från bakterier kan ögat infekteras. Om det ligger skräp på linsen eller om man använder fel slags vätskor kan irritationer uppstå. Om fingrarna antingen är smutsiga eller har tvål kvar finns risk att det påverkar linsen, tårvätskan och hornhinnan. Rengöring och hygien är helt avgörande vid användandet av kontaktlinser. Är man inte mån om det kommer problemen som brev på posten:
– Det kan kännas som att linsen skaver
– Det kliar i ögonen
– Det känns som om ögonen är torra eller klibbiga
– Det känns som det finns grus eller damm i ögonen
– Synen försämras
– Ögonen rinner
– Ögonvitorna blir röda
Får du problem med något av dess skall du alltid ta ut kontaktlinserna. Hör sedan av dig till oss.

Oskärpa p.g.a. svullen hornhinna

Svullnar hornhinnan leder det till att man inte ser skarpt, vilket kan förorsakas av syrebrist. Kontaktlinser kan i vissa fall orsaka syrebrist i hornhinnan och då bildas mjölksyra, precis som i resten av kroppen. Varar syrebristen länge kan andra åkommor uppstå, bland annat kan tunna blodkärl växa in i hornhinnan.
Börjar du se oskarpt, ta ut linserna och gör ett uppehåll en tid. Hör också av dig till oss.

Fel linstyp

Det finns många linstyper. Använder du fel linser reagerar ögat tämligen omgående. Den kanske inte passar på ditt öga eller har du kanske förväxlat höger med vänster. I de flesta fall spelar det ingen roll om man förväxlar linser mellan höger och vänster men i vissa fall har det en stor betydelse.
Ditt öga kan ha förändrats på kort tid, så kanske är formen en annan än när du kontrollerade dina ögon sist, eller så har ditt synfel helt enkelt förändrats. Det är viktigt att gå på de regelbundna kontroller som vi rekommenderar. Men känns det ändå fel så tveka inte att höra av dig till oss.

Förkylning eller allergi

Är du förkyld eller har allergiska besvär ska du undvika att använda dina kontaktlinser. Då är det bra att ha ett par glasögon i reserv. Vid infektioner i kroppen är ögonen alltid extra känsliga, så de besvär i ögonen som kan hållas tillbaka när du är fullt frisk får enkelt fäste när kroppens försvarsmekanismer är försvagade.

Att sätta in och ta ut linserna

Inledningsvis kan proceduren att sätta in och ta ut kontaktlinserna vara det största problemet. Det tar tid att vänja sig och sina ögon vid att man tar på dem. Läs mer om hur man sätter in och tar ut kontaktlinser.