Hur är det med synen egentligen?
Det är inte ovanligt att våra kunder säger att de ser bra, men att de ibland råkar bli lite trötta. Många tror till exempel att timmarna framför datorn gör dem trötta i ögonen. Lätt att vifta bort till en början, men inte i längden.
En ny korrigerande lins blir inte sällan en ganska stor aha-upplevelse i sådana lägen. Även för de som redan haft linser eller glasögon en längre tid. Samma dag som synen är fixad brukar de undra hur de kunde klara sig innan.
Tidiga tecken på synfel
Börjar du plötsligt tänka på dina ögon, eller synen, kan det vara ett litet tecken. Kanske har det skett en förändring i ögat, kanske har du överansträngt dig eller kanske har det smugit sig in en av de knappt märkbara ögonsjukdomar som trots allt florerar.
Som vanligt är det klokt att undersöka saken i ett tidigt skede. Mycket går att upptäcka i en synundersökning, ännu mer går att upptäcka i en ögonhälsoundersökning.
Det vanligaste fenomenet är att synen försvagas i takt med att man åldras, då elasticiteten i ögats lins minskar. Om du behöver sträcka lite på armarna för att läsa tidningen eller behöver mer ljus för att kunna läsa är det ganska pålitliga tecken på att någonting är på väg att hända med synen.
Jag har redan linser/glasögon
Om du redan har linser eller glasögon vet du att du förr eller senare hamnar i ett läge där du har fel styrkor eller slipning. Åren går och vi människor är mästare på att kompensera små fel på egen hand. Men det är både ansträngande för ögonen och onödigt. I vissa fall kan det till och med vara skadligt.
Hos oss får du tillgång till din egen journal, vi gör en mer genomgående synundersökning än de flesta optiker och vi påminner dig om när det är dags för en ny kontroll. För vissa kan det vara vartannat år, för andra två gånger om året. Inte lätt för dig att veta, däremot är det lätt för oss att se. Du får en påminnelse när det är dags och kan då själv boka in en tid som passar dig, direkt i vårt bokningssystem. Hos oss är du en kund på lång sikt och vi släpper inte taget när du går ut genom dörren.
Allvarligare synfel
Är signalerna så tydliga att du redan konstaterat att det är illa ställt med synen och att du trots linser eller glasögon fortfarande har problem med din syn, så är det definitivt dags att göra en kontroll.
Våra avancerade undersökningar avslöjar i princip alla förekommande synfel och embryon till begynnande ögonsjukdomar. Vi har specialutbildning inom båda områdena och har under årens lopp utvecklat en diger erfarenhetsbank som gagnar dig som kund.
Vi är en oberoende klinik som har mer eller mindre daglig kontakt med de etablerade ögonklinikerna och med landets bästa ögonläkare. Om du är osäker eller orolig kan du tryggt låta oss göra en undersökning innan du tar steget och uppsöker sjukvård. Hos oss får du ett snabbt svar, en remiss till rätt instans och läkare och du bygger vidare på en redan upparbetad förtroendekedja, som gör att du kan känna dig trygg inför, under och efter en behandling eller operation.
Akuta ögonskador
Känslan av att ha en akut skada i ögat är ytterst påtaglig då ögat är vårt absolut känsligaste sinne. Kanske kan det ändå vara till hjälp att läsa genom nedanstående innan du tar kontakt med en akutmottagning, sjukvårdsupplysningen eller en vårdcentral.
Kontakta akutmottagning
Vid följande situationer bör man kontakta ögonakutmottagning eller telefonakut:
• om frätande ämnen kommit in i ögat
• om man fått sårskador på ögat eller ögonlocken
• om man misstänker att en flisa av metall, sten eller liknande kommit in i ögat
• om man fått ett kraftigare slag mot ögat
• vid plötslig synförlust eller plötsligt bortfall i synfältet
• vid akut ögonvärk i kombination med synnedsättning och ljuskänslighet
Vissa ögonbesvär är självläkande och ögonläkarna rekommenderar egenvård för att lindra symtomen, till exempel behandling med smörjande ögondroppar eller ögonsalvor, som kan köpas receptfritt på apoteket.
Besvär som oftast inte anses som akuta:
• röda rinnande ögon vid förkylning
• torra ögon
• vagel (”finne” i ögonlock)
• blödning på ögonvitan
• irriterande kontaktlinser – rådråga oss på telefon eller maila: info@linskliniken.com
Direktlänkar
Sjukvårdsupplysningen
S:t Eriks Ögonsjukhus/Akutfall
Akuta Telefonnummer
Sjukvårdsrådgivningen: 1177 (24 timmar)
S:t Eriks Ögonsjukhus Telefonakut: 08-672 31 00 (24 timmar)
S:t Eriks Ögonsjukhus Växel: 08-672 30 00
SOS Alarm: 112 (24 timmar)