Myopi

Myopi, även kallat närsynthet är ett vanligt synfel som gör att man ser sämre på långt håll. Studier visar att myopi ökar hos barn runt om i världen och man tror att det beror till stor del på miljöfaktorer som mycket tid framför skärmar och mindre tid utomhus. Myopi har även en viss ärftlighet och risken är stor att man drabbas om båda föräldrarna är närsynta.

Korrigera myopi med nattlinser (Ortho-K)

Myopi kan korrigeras effektivt med hjälp av glasögon och linser både på dagen och natten. Just myopi kan korrigeras långsiktigt med hjälp av nattlinser. Nattlinser formar ögats hornhinna under natten vilket möjliggör skarpare syn hela dagen därpå. Vissa märker skillnad efter bara en natts användning medan andra behöver cirka 3-12 nätter för full effekt. Effekten av linserna sitter i under hela dagen, i minst 16 timmar. Dessa lämpar sig särskilt bra för de som inte kan eller får bära glasögon/linser på dagtid på grund av exempelvis arbeten i torr och dammig luft. Myopikorrigerande nattlinser är ett populärt alternativ till de som gärna undviker kirurgiska ingrepp för att korrigera sitt synfel. Vi guidar dig till rätt lins utefter din syn och dina behov i vardagen.

Bromsa utvecklingen av närsynthet hos barn

Tekniken vid nattlinser kallas även för ortokeratologi (Ortho-K) och kan till och med bromsa utvecklingen av närsynthet hos barn. Vanligtvis börjar symptomen av myopi redan i skolåldern och med hjälp av nattlinserna kan man förhindra att närsyntheten utvecklas lika snabbt och lika mycket.
Genom att bromsa myopin minskar man även risken för grön starr och näthinneavlossning i framtiden.
Det finns även mjuka endagslinser, månadslinser och glasögon som kan bromsa denna utveckling. Vi diskuterar alltid med patienten för att hitta det bästa alternativet.