Så här sköter du dina kontaktlinser

Det är viktigt att rengöra och sköta sina kontaktlinser. Här några enkla grundregler för normal rengöring och skötsel. Se även tillverkarnas förpackning med råd och instruktioner.

1. Förberedelser

Detta bör du alltid tänka på oavsett om du skall sätta in, ta ut eller rengöra linserna:

Tvätta händerna

Tvätta händerna noga med en tvål som helst är fri från olja, lotion och parfym. Skölj noggrant bort all tvål.

Tvatta

Torka händerna

Torka händerna antingen genom att låta dem lufttorka eller med en luddfri handduk. Bäst är alltid lufttorkning, då minimerar du risken för att damm eller ludd fastnar på linsen när du arbetar med den. Hur luddfri är egentligen en luddfri handduk…

Torka

Använd fingertopparna

Använd alltid fingertopparna när du arbetar med linserna, aldrig naglarna, pincetter eller andra vassa föremål då linsen lätt skadas. Detta oavsett om du håller på med linsen i rengöringsdosan eller när du sätter in eller tar ut linsen ur ögat.

Kolla linsen

Sätt linsen på fingertoppen och studera den mot ljuset för att se om det finns damm, repor eller andra skador på den.

kolla-linsskal

2. Rengöring

Använd alltid den rengöringsvätska som linstillverkaren föreskriver. Spruta ut rengöringsvätska i ena handflatan. För dit linsen med andra handens pekfinger och gnugga den med fingertoppen i rengöringsvätskan mot handflatan i ca 20 sekunder.

skolja_lins

tvatta_lins

Vänd därefter linsen ”in-och-ut” och gnugga den andra sidan i rengöringsvätskan mot handflatan. Detta görs för att avlägsna proteiner från linsens yta och det är speciellt viktigt att göra med långtidslinser.

3. Endagskontaktlinser

Dessa behöver du följaktligen inte rengöra utan de skall kastas efter användandet. Måste du av någon anledning ta ut linsen i förtid rekommenderar vi dig att ändå kasta den och fortsätta med en ny. Se tillverkarens instruktioner.

4. När du reser

Ta alltid med dig den vätska som tillverkaren rekommenderar. Räkna inte med att den finns att köpa dit du kommer. Tänk på att du inte kan ha mer än 100 ml vätska i handbagaget när du går genom flygets säkerhetskontroll så lägg extra linsvätskeförpackningar i det incheckade bagaget.