Kontaktlinstyper

Mjuka eller stabila, halvårslinser, tvåveckors eller endags? Linser som korrigerar både astigmatism och botar ögonsjukdomar. Färgade linser som stärker din befintliga ögonfärg eller ger dig ett helt nytt uttryck.

Anledningen till att det finns så många olika typer av kontaktlinser är för att vi människor lever så olika liv. De olika linserna gör i princip samma jobb avseende korrigering av synfelet. Resten är en individuell livsstilsfråga. Vad passar dig bäst?

Endagslinser

Endagslinser är mjuka. De består till 80 procent av vätska och finns i alla styrkor och ”slipningar”. Du sätter in linserna på morgonen och slänger dem på kvällen. Du behöver alltså inte rengöra dem och slipper därmed rengöringsmedel och burkar, men det är fortfarande viktigt att du sköter din hygien när du jobbar med linserna och dina ögon.

Tvåveckorslinser

Tvåveckorslinser är mjuka. De består till 80 procent av vätska och finns i alla styrkor och ”slipningar”. Du sätter in dem och har sedan linserna inne i två veckor eller tar ut dem på natten om du vill. Linserna är lite stelare än endagslinserna och du bör vara observant på om du plötsligt börjar se oskarpt – det kan bero på att linserna släpper in för lite syre till hornhinnan som därmed lätt svullnar. Tvåveckorslinser kräver noggrann rengöring när du tar ut dem. Följ instruktionerna noga. Det är också viktigt att du regelbundet kommer på kontroll enligt det schema vi ger dig (cirka en gång var sjätte månad).

Månads-, kvartals- eller årslinser

Ju längre användningstid linserna har, desto stelare är de. Långtidslinserna finns i alla styrkor och ”slipningar”. Du sätter in dem och har dem inne så länge du vill och det känns bekvämt för ögat. Du kan också ta ut linserna när du ska sova.

Du bör vara observant på om du plötsligt börjar se oskarpt – det kan bero på att linserna släpper in för lite syre till hornhinnan som därmed lätt svullnar (Läs mer om syrebrist). Långtidslinser kräver noggrann och regelbunden rengöring. Följ instruktionerna noga. Det är också viktigt att du regelbundet kommer på kontroll enligt det schema vi ger dig (cirka en gång var sjätte månad).

Nattlinser

Nattlinser är stabila linser som du sätter in på kvällen och har på dig under natten. Under natten omformas hornhinnan varsamt så att synfelet är neutraliserat på morgonen. Du ser sedan bra utan kontaktlinser dagen efter, i vissa fall flera dagar efter. Denna typ av lins passar den som har svårt att ha linser på dagtid beroende på exempelvis torrhetsproblem, dammig arbetsmiljö eller liknande. Dessa linser har också visat sig kunna bromsa närsyntsutvecklingen på barn och ungdomar.

Läs mer om nattlinser här.

Mjuka linser

Mjuka linser är de vanligaste kontaktlinserna. Dessa linser är tillverkade av vätskehaltiga plaster eller av silikonhydrogel som är en blandning av silikon och plast. De vätskehaltiga plasterna gör att de fungerar väl tillsammans med den tårvätska som fuktar hornhinnan. Målet är att utveckla linser som släpper igenom så mycket naturlig tårvätska som möjligt. Numera har man lyckats så väl att även de mjuka linserna kan användas både på dagtid och när man sover.

Stabila linser

De lite stabilare linserna (kallades tidigare ”hårda”) är trots allt både elastiska och böjliga. De är ofta mer lämpade för personer som har problem med torra ögon då de ger ett bättre så kallat tårutbyte mellan linsen och hornhinnan. De är även mer träffsäkra när det gäller att korrigera ojämnheter i hornhinnans brytningsvinklar – så kallad hornhinneastigmatism.
Stabila linser av olika slag tillpassas ofta vid Keratokonus ofta med betydligt bättre synskärpa som resultat. Här på Linskliniken tillpassar vi fler stabila linser än de flesta andra optiker gör.

Bifokala och multifokala linser

Multifokala kontaktlinser är speciellt designade för att samarbeta med dina ögon för att korrigera ålderssynthet. De kan ge dig bra syn, med ett konstant fokus, från långt till nära håll. De finns som endagslinser och månadslinser.

Kosmetiska linser

Färgade linser som stärker eller helt förändrar ögats egna färger blir allt mer populära. Dessa finns att köpa både helt utan slipning och med slipning. De ger ett tydligt uttryck och ger en annan karaktär på din blick. Det är helt ofarliga men de behöver rengöras och skötas precis som andra kontaktlinser för att undvika problem.