Ögonhälsoundersökning

På Linskliniken utför vi även ögonhälsoundersökningar som visar både hur ögonen ser och mår.

En ögonhälsoundersökning är en komplett genomgång av ögats synförmåga och hälsotillstånd med hjälp av de mätinstrument som finns tillgängliga för legitimerade optiker och kontaktlinsoperatörer.

Har du någon ögonsjukdom i släkten eller har du passerat 40 rekommenderar vi dig alltid att göra en ögonhälsoundersökning. Ju tidigare man upptäcker förändringar i ögonen, desto snabbare kan man sätta in behandling.

Under en ögonhälsoundersökning går vi genom samma steg som i en synundersökning, men även mer avancerade tester och kontroller för att spåra eventuella indikationer på begynnande utveckling av de vanligaste ögonsjukdomarna.

I en ögonhälsoundersökning ingår bland annat kontroll av synskärpa, kontroll av astigmatism och inspektion av hornhinnan. Vi mäter synfältet och ögontrycket samt undersöker om det finns synförändringar så som grå eller grön starr i ett tidigt skede. Utöver det fotograferar vi också ögonbotten för att se om det finns åldersförändringar i gula fläcken. Vi undersöker även ögats främre delar med hjälp av ett biomikroskop. I samarbete med en ögonläkare görs sedan en bedömning av ögats tillstånd.