Hur lever du?
Ditt sätt att leva påverkar såklart vilken lösning som passar dig bäst. Pluggar du, arbetar du, sitter du mycket vid en datorskärm, har du ett ansträngande kroppsarbete, vistas du ute mycket eller mestadels inomhus? Sysslar du ofta med ”Power kiting” som killarna i filmen ovan eller tillhör du den stillsammare sorten?
Hur ung eller gammal är du?
Åldern spelar stor roll och vi följer alla en ganska liknande utveckling från födseln till ålderdomen. Vi kan med vetskapen om din ålder ringa in de flesta tecknen och synförändringarna som du antingen redan har eller som finns runt hörnet.
Hur ser din arbetssituation ut?
Linser eller glasögon på jobbet? Ja det finns inget givet svar utan beror på vilken typ av jobb du har, vad du trivs med och om det finns någonting i din arbetsdag som kräver något alldeles extra av dina ögon.
Har du rätt till synundersökning och terminalglasögon?
Anställda i Sverige som arbetar mer än en timme om dagen vid dator har rätt till synundersökning, som bekostas av arbetsgivaren. Visar synundersökningen att det finns behov av terminalglasögon skall arbetsgivaren bekosta dessa, eftersom de därmed anses vara arbetsredskap. Sedan kan varje enskilt företag bestämma hur mycket glasögonen får kosta, arbetsgivaren är bara skyldig att ersätta glas och ett grundutförande av bågar.
Vad har du för fritidsintressen?
Bad, sport, vind, sol, kyla, hög höjd, grottklättring, matlagning, läsning, skidåkning, inredning, power kiting eller släktforskning. Du skall trivas med det du gillar mest av allt och det finns många sätt att laborera fram lösningar för att du inte nämnvärt skall behöva tänka på ditt seende. Berätta, så kan vi hjälpas åt att hitta bästa upplägget för dig.
Växlar du mycket mellan närseende och långseende?
Sitter du i en fåtölj med dålig belysning och växlar mellan att läsa i en tidning och kolla på teven som står i andra änden av rummet? För en 16-åring är det inget speciellt, för en 45-åring kan det vara smått omöjligt. För ögat är en sådan växling mellan olika ljus och avstånd en stor ansträngning oavsett vad du har för ålder. På olika sätt kan du enkelt göra jobbet lättare för ögat och därmed bli mindre trött själv.
Hur ser ljuset ut på jobbet och där hemma?
Belysning, belysning, belysning. Tre viktiga parametrar för en bra plats att arbeta, facebooka, laga mat eller ligga och läsa. Det finns normer för allt – även belysning. Arbetsskyddsstyrelsen har publicerat en författningssamling i ämnet. Andra publikationer och tips hittar du genom att söka på Google eller hos välrenommerade belysningsbutiker och inredningsföretag.