Så här sätter du in och tar ut dina kontaktlinser

Det kan vara lite knepigt att få linsen på plats och när den väl sitter där den ska kan det vara lika knepigt att få ut den. Men oftast handlar det om en kortare invänjningstid och sedan går det av sig själv.

1. Förberedelser

Detta bör du alltid tänka på oavsett om du ska sätta in, ta ut eller rengöra linserna:

Tvätta händerna

Tvätta händerna noga med en tvål som helst är fri från olja, lotion och parfym. Skölj noggrant bort all tvål.

Tvatta

Torka händerna

Torka händerna antingen genom att låta dem lufttorka eller med en luddfri handduk. Bäst är lufttorkning, då minimerar du risken för att damm eller ludd fastnar på linsen när du arbetar med den.

Torka

Använd fingertopparna

Använd alltid fingertopparna när du arbetar med linserna, aldrig naglarna, pincetter eller andra vassa föremål då linsen lätt skadas. Detta oavsett om du håller på med linsen i rengöringsdosan eller när du sätter in eller tar ut linsen ur ögat.

Kolla linsen

Sätt linsen på fingertoppen och titta på den mot ljuset för att se om det finns damm, repor eller andra skador på den

2. Sätt in kontaktlinsen i ögat

Till att börja med är det viktigt att du sitter eller står bekvämt och har bra belysning när du ska sätta in dina kontaktlinser. Stå aldrig över handfatet, tappar du en lins är det stor risk att de bakterier som finns i handfatet fastnar i linsen eller att den sköljs ner i avloppet.

Ta ur kontaktlinsen ur behållaren

Tryck försiktigt långfingrets eller pekfingrets fingertopp mot linsen och ”dra” den ut ur behållaren. Använd fingrarna på din dominanta hand (höger för högerhänta och vice versa). Linsen är nu fastsugen över fingertoppen, vänd den försiktigt så att den ”står” på fingertoppen. Kontrollera mot ljuset att linsen är rättvänd – se bilder nedan.

burk_finger

kolla-linsskal

Sätt in kontaktlinsen

För handen mot ögat och använd ringfingret på samma hand för att pressa ner nedre ögonlock så att ögonvitan blottas. Använd den andra handens lång- eller pekfinger för att pressa upp det övre ögonlocket.

lins-in

Titta direkt på linsen med ögat, eller in i en spegel, och placera kontaktlinsen direkt på pupillen.
Släpp taget om övre och undre ögonlock och blinka. Kontrollera att den inte fortfarande sitter på fingret. Blinka några gånger så att kontaktlinsen placerar sig på rätt plats. Om du inte känner linsen i ögat sitter den antagligen korrekt. Du kan också kontrollera genom att titta efter kontaktlinsens kant i ögat.

lins_tittaupp

För att försäkra dig om att kontaktlinsen centreras i ögat kan du blunda och försiktigt massera på övre ögonlock. Du kan också använda ett finger och peta på övre ögonlock så att det i sin tur skjuter in kontaktlinsen i rätt position.

lins_blunda

Om det är luft mellan linsen och hornhinnan kan du stänga ögonlocken och rulla runt med ögat eller försiktigt massera över ögonlocket med ett finger. Du bör absolut inte gnugga dig i ögonen.

3. Ta ut kontaktlinsen ur ögat

Även nu är det viktigt att du sitter eller står bekvämt och har bra belysning. Och som sagt… stå aldrig över handfatet, tappar du en lins är det stor risk att de bakterier som ofta finns i handfatet fastnar i linsen eller att den sköljs ner i avloppet.

Ta ut kontaktlinsen ur ögat

Använd fingrarna på din dominanta hand (höger för högerhänta och vice versa). Titta upp med ögat. Håll ner undre ögonlocket med långfingret. Använd ditt pekfinger till att försiktigt peta direkt på linsen och föra den till nedre delen av ögat. Nyp tag i linsen med pekfingret och tummen och plocka ut linsen.
Linsen bör nu antingen sitta på långfingret eller tummen. Är den vikt så vik försiktigt ut kontaktlinsen och förbered för rengöring av linsen. Lägg den tills vidare i behållaren medan du tar ut linsen ur det andra ögat.

Ta ut kontaktlinsen ur det andra ögat

Använd fortfarande din dominanta hand och gör exakt samma procedur. Lägg ner kontaktlinsen i behållaren – Se till att det alltid är rätt vätska i behållaren. För försiktigt ner linsen i behållaren med pekfingret och hjälp eventuellt till med tummen (använd inte naglarna!) för att få den att lossna och lägga sig i behållaren.

4. Rengöring

När kontaktlinsen har tagits ut ur ögat/ögonen ska de rengöras och sköljas med de vätskor och enligt de föreskrifter som tillverkaren angett på förpackningen. Läs mer om rengöring här.